E-İhracat Nedir?

İhracat, bir malı ya da hizmeti yurt dışına yaşayan bir müşteriye, alıcıya satmak demektir. Bu satış işlemlerini internet üzerinden yaptığınız zaman ise bu satış işlemleri E-İhracat olarak adlandırılıyor. Yani satış işlemlerinizi sosyal medya aracılığıyla yurt dışına yaparsanız e-ticaret yapmış olursunuz.

Sosyal medya kullanımının artması, dünya üzerinde ki insanların birbirleriyle etkileşime girmesi, alınan ürünün ücretini ödemekte kolaylık da sağlanması, taşımacılık sektörünün gelişmesi E-İhracatın yaygınlaşma sebeplerinden sadece birkaçı.

E-İhracat sektörü dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye içinde de oldukça hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor. İçimdeki girişimci ruhu kabardı ben de bu işe gireceğim diyorsanız bilmeniz gerekenler bazı önemli noktalar var.

E-İhracat Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Devlet teşvikleri ile günden güne popülaritesi iyice artan E-İhracat birçok avantajı vardır.

-Döviz ile satış yapılması hem size hem de devlete katkı sağlayacaktır.

-Bizim bildiğimiz geleneksel ihracata göre maliyet çok azdır.

-Hedef pazara ulaşmak çok daha kolaydır.

-Döviz kuruyla satılan ürünler döviz kuru farklılıklarından ötürü çok daha fazla kâr etmenize sebep olur.(1₺’lik bir ürünü 1$’a satarsanız 7-8 katı kadar kâr etmiş olursunuz.)

-Mikro ihracat yapma gibi bir seçeneğiniz olduğu için uyumluluk, sertifika vb. prosedürleri yapmak zorunlu değildir.

-Sınır ötesi satış işlemi olduğundan ötürü daha hızlı daha kolay kazanç yöntemi.

-KDV muafiyetiniz olduğu için KDV iadesi talep edebilirsiniz.

Dezavantajları nelerdir?

E-ihracatın avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır.

-Uluslararası ödeme sistemlerinden bazıları Türkiye’de olmadığı için bununla ilgili sıkıntı yaşama olasılığınız yüksektir.

-Gönderdiğiniz ürünlerin 300 kg ve 15.000€(önceden bu değerler yarısı kadar idi.) ile sınırlı kalma zorunluluğu vardır.

 Mikro İhracat Nedir?

E-ihracat ile ilgili bilinmesi gereken en önemli ve akla ilk gelen konulardan biri mikro ihracattır. Günümüz itibariyle yaygınlaşma hızı iyice artan e-ticaret, bir de globalleşme ihtiyacı duymuştur. Satış firmalarının İnternet siteleri aracılığıyla dünyanın her yerine satış yapması mikro ihracat kavramının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu sayede daha önce ihracat deneyimi olmayan firmaların ihracat yapması kolaylaşmıştır.

Mikro ihracat olmadan önce, az miktarda ürün satacak olan ya da az sipariş alan satıcı bu işlemi tek seferlik yapacağı için; gümrük, müşavirlik masrafları karşısında geri adım atmasına sebep oluyordu. Mikro ihracat ile artık bunun önüne geçildi.

İhracat yapmak istiyorsanız ilk işiniz; bulunduğunuz bölgede yer alan bir ihracatçı birliğine üye olmalısınız ve herhangi bir gümrük müşavirine noter aracılığıyla gümrük işlemlerinizi yapabilme yetkisi vermelisiniz. Müşavir firmalar, yapılan işlemlere göre gümrük bedeli alırlar. Eğer sürekli ihracat yapacaksanız ödeyeceğiniz bedeller çok ciddi rakamlar değildir. Ancak mikro ihracat yapıyorsanız belirlenmiş bu bedellerin hiçbirini ödemeyeceksiniz. Ayırmanız gereken tek bütçe nakliye firmalarının ürününüzün boyuna, ağırlığına ve desi miktarına göre belirlediği ücrettir.

Mikro ihracat, Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) bünyesinde gerçekleştirilen bir ihracat türüdür. Buna göre, ETGB kapsamında yurt dışına yapılan KDV’siz satış tutarı 15000 Euro’yu aşmamalıdır. Yani Ekonomi Bakanlığı’nın kabul ettiği mikro ihracat üst limiti 15000 Euro’dur. Ayrıca, satılan ürünün ağırlığı 300 kilogramı aşmamalıdır.  Eğer belirlenmiş bu değerleri geçerse normal gümrük beyannamesi düzenlemesi gereklidir. Tabi bu ETGB gibi ücretsiz değildi, ücretlidir. Fatura düzenlerken ise KDV’siz fatura düzenlemelisiniz. Mikro ihracat sistemi ile yapılan satışlarda ürünler ETGB ile çıkartılabilir. ETGB’yi gümrük müşavirlere ihtiyaç duymadan dijital platformlarda kendiniz de halledebilirsiniz. Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) sayesinde ihracat alanında bir gereksinim duyulan birçok belge ortadan kaldırılmıştır. Bu da mikro ihracat sürecini oldukça hızlandırmıştır.

Yorum yapın