---

Nasıl E-İhracat Yapabiliriz?

Son yıllarda E-İhracat kavramını çok fazla duymaya başladık. Hızla artan kullanıcı kitlesi sonucunda çok popüler bir ticaret şekli haline geldi.  Gelişen teknoloji, düşük transfer maliyeti, devlet teşviki, hakların korunmasıyla ilgili yasalar E-İhracat kavramını duymamızı daha da sıklaştırmıştır. Uzun yıllarda gündemde kalmaya devam edecek gibi gözüküyor.

Gelelim nasıl e-ihracat yapabileceğinize. Bu konu ile ilgili bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken birçok alt başlık vardır.

E-İhracat sayesinde şirketten şirkete değil de direkt müşteriye satış yapabilmeniz, E-İhracatın klasik ihracattan ayrılan en belirgin özelliğidir.

-Mikro İhracat: Tıpkı yurtiçindeki bir müşteriye satıyormuş gibi yurtdışına satma işlemine denir. Burada satılan mal ile ilgili maksimum olarak 15000 Euro değerinde ve 300 kilogram ürün satma sınırı vardır.

-Mikro İhracat Mevzuatı: İnternetten yurtdışı satımı yapan küçük ve orta büyüklükteki satıcıların sıkıntı yaşamadan yapabilmesi için yayınlamıştır.

-E-Ticaret Gümrük Beyannamesi: Ürünlerin giriş çıkış yaptıkları kapıya “gümrük” denir. Nasıl bizler diğer ülkelere girerken ya da o ülkelerden çıkarken pasaport gösteriyorsak; o malların da pasaportu gümrük beyannameleridir. Aynı zamanda gümrük masrafını ve gümrük süresini azaltmak için yine bu ticaret gümrük beyannamesi yardımımıza geliyor. Geleneksel ihracatta bu gümrük beyannamelerini düzenleyen kişiler gümrük müşavirliği firmalarıydı fakat e ticarette gümrük beyannameleri kargo firmaları tarafından düzenlenir.

-E-İhracatta Devlet Desteği: Mikro ihracat yapacak kobiler ve büyük ihracat yapacak kobiler için ayrı ayrı devlet desteği bulunmaktadır.

-E-İhracatta Başarılı Olan Sektörler: Düşük maliyet ile ülkemizde üretilen her ürün için kendinize pazar yerinde yer bulabilirsiniz.

Bilmeniz gereken birçok kavramı artık biliyorsunuz.

E ihracat yapmak için kullanılan iki yöntem vardır. Burada size düşen en önemli görev; bunlardan hangisinin sizin için daha uygun olduğunu bulmaktır. Bu yöntemlerden ilki, e-ihracat sitelerinde satış yapmak. Diğeri ise kendinize ait bir site kurup burada satış yapmak.

Ülkemizde yerel olarak birçok satış sitesi bulunmaktadır. Son yıllarda gelişen teknoloji ile artan ihracatın, yükselen değeriyle bu satış platformlarının güncellenmesi ve gelişmesi E-İhracat yapmak isteyenler için büyük bir nimet haline geldi. Bu duruma örnek olarak Hepsi burada Global ve Gitti Gidiyor Global örnek verilebilir.

Yerel satış sitelerinin dışında hepimizin bildiği gibi global satış sitelerinde de satış yapmak mümkündür. Hatta E-İhracat için en yaygın yol olduğunu söyleyebiliriz. Amazon, eBay, Etsy bunlardan en çok bilinen satış mecralarıdır. Ortadoğu bölgesinde en yaygın olan ise Souq’dur. Ulusal ve farklı sitelerine katılırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey iyi bir şekilde araştırma yapmanız ve iyi analize etmenizdir.

Ulusal pazaryerleri dışında kendi e-ticaret internet siteniz üzerinden de satış yapabilirsiniz. Bunu tercihi ederken ise bilmeniz gereken en önemli şey; diğer ülkelerin ödeme şekillerinin sitenizde de kullanılabilir olması.

E-İhracat Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

*Lojistik hesabını ve ülkelere göre değişen satış kurallarını iyi bilmelisiniz.

*Ürün gönderim süreçlerini ve maliyetleri iyi bir şekilde takip etmelisiniz. Yapılan detaylı hesaplama bu yolda sizin için en uygunu bulmanıza yardımcı olacaktır.

*Pazarlama en çok vakit ayırdığınız alan olmalı.

*Reklam giderlerine de bütçe ayırmalısınız.

*Hedeflediğiniz ülkenin alışveriş alışkanlıklarını çok iyi bilmelisiniz.

*Eğer kendi web sitenizden satış yapacaksanız birden fazla dil seçeneği ekleyin.

*Müşterileriniz kıyas yapabilmesi açısından birden fazla para birimi ekleyin.

*SEO’yu farklı diller için de yapın.

*Sitenizde çağrı merkezine de yer verin.

E-İhracat İçin Şirket Kurma Zorunluğu Var Mı?

Teknik açıdan normal bir ticaretten farkı yoktur. Bu işle uğraşmak isteyen herkes fatura kesmek zorundadır. Bu yüzden vergi açılışı bildiriminde bulunmak esastır.

Maliyeye bildirim yapmayan kişilerin ise E-İhracat yapması kanunen yasaktır. Bu duruma aykırı davrananlara ise kanuni yaptırımla uygulanır.

Yorum yapın